13 Kasım 2011 Pazar

Atatürk Çiçeği

 
     (Eğitim nedeniyle gittiğim şehir) Ankara'dan evime döndüğümde eşimin benim için aldığı adı gibi güzel bir çiçek karşıladı beni. Adının nereden geldiğini merak edip araştırdık. 
Atatürk çiçeği (Euphorbia pulcherrima), anavatanı Meksika ve Orta Amerika olansütleğengiller familyasına ait bir çiçek türü.
İngilizce adı Poinsettia' olan bu bitkiyi 19. yy'da Meksika'dan ABD'ye götüren ve yaygınlaştıran ABD'li devlet adamı, psikiyatrist ve bitkibilimci Joel Roberts Poinsett'den alır. "Atatürk" adı ise, bir süs bitkisi olarak Türkiye'de yetiştirilmesi ve tanınmasına ön ayak olanMustafa Kemal Atatürk'ten gelir. Ancak çiçeğe ismi Atatürk vermemiştir. Yetiştirilmesi sırasında görev alan bitki bilimcilerden gelen öneri üzerine bu isim takılmıştır. Bu çiçeğin dışında dünyada devlet adamı ismi taşıyan herhangi bir bitki yoktur. [1] Bitkinin diğer bir adı da "Noel yıldızı"dır. Atatürk çiçeğinin çeşitleri yoktur ama rengi koyu kırmızıdan pembeye doğru değişebilen çeşitleri vardır." (kaynak: wikipedia.org)

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...