21 Kasım 2011 Pazartesi

Gine domuzu - Guinea Pig - Ginepig

inanılmaz sevimliler değil mi?
    Bugün, bayramda görüştüğümüz dostlarımızın evlerinde kısa bir süre misafir ettikleri çok sevimli bir evcil hayvandan bahsetmek istedim. Bilenler/besleyenler vardır mutlaka ama benim için taze bir bilgi olduğundan paylaşma ihtiyacımı mazur görünüz:)  

   Gine domuzu ya da Kobay (Cavia porcellus), tıknaz, birçok renkte ve şekilde tüyleri olan evcil kemiricidir. Özellikle Amerika veAvrupa’da oldukça popüler bir evcil hayvandır.Yaklaşık on bin yıl öncesine tarihlenen ilk evcil kobay kemikleri Peru’da bulunmuştur. Tıpkı bugün olduğu gibi o dönemde de   Güney Amerika’da kobaylar etleri için besleniyordu. Kobayların yetiştirilmesinden kadınlar sorumluydu. Gerektiğinde kesip yemeğini pişiren gene kadınlardı. Özellikle İnka döneminde evcil kobayların yetiştirilmesi iyice yayıldı.

İspanyolların Güney Amerika’yı keşfetmeleriyle beraber evcil kobaylar Avrupa’ya taşınmaya başlandı. Zamanla Avrupa’da ve tüm dünyada evlerde beslenen popüler bir hayvan haline geldi. Son yıllarda Türkiye'de de popüler olmaya başlayan kobaya, sıklıkla guinea pig ya da ginepig denmeye başlanmıştır. Bu isimler kobayın doğrudan İngilizce karşılığından alınmıştır. Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde ginepig diye bir madde yoktur. (kaynak: wikipedia.org)

3 yorum:

  1. bir arkadşımın vardı,ben ilk görünce farenin bir türü sanmıştım.domuz bu deyince çok şaşırmıştım:) ama sevimliler.

    YanıtlaSil
  2. sevgili zeze,
    çok sevimli!!

    YanıtlaSil
  3. temerrüt, gerçekten de domuz ismi yakışmıyor...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...