13 Şubat 2012 Pazartesi

Bozgağ-Gölcük-Ödemiş

Pazar günü, benim kaç zamandır istediğim/grip engeli nedeni ile ertelediğimiz "Bozdağ'da karla oynamaca" fikrini hayata geçirdik.


Hiç birimizin kayak yapmaya cesareti olmadığından kayak merkezine kadar çıkmayıp kartopu oynayıp kardanadam yapabileceğimiz bi noktada durakladık...

İzmirliler olarak kardanadam yapma konusunda deneyimli olmadığımızdan  bizimki böyle bişey oldu işte...
Belki bizim kar görmemizle alakalıdır ama şöyle diyebilirim ki; kara dokunmanın acayip güzel bi enerjisi var, insanın içindeki çocuk ortaya çıkıveriyo...Kahkahalar içinde buluyo insan kendini...Çok keyifli...

Oraya kadar gidip de Gölcük'e uğramamak olmaz deyip, pazar keyfinin ikinci molasını Gölcük'te verdik...

Kaynak: http://www.tripmondo.com/turkey/izmir/artacak/picture-gallery-of-artacak/


Son olarak, Ödemiş'te meşhur "Ödemiş Köfte"den yemek için durup karnımızı doyurduk...

Hava kararırken eve döndüğümüzde arabanın bagajı aldığımız yöresel/doğal/organik lezzetlerle dolmuştu:

(Poşetlerin ağızları kapalı iken çekmişim: Ödemiş Patetesi, Köpük Helva, Kestane Balı,
Taze Dağ Kekiği, Ev Eriştesi, Petek Balı, Bozdağ Peyniri aslında onlar:))
Kendim için ve sizin için araştırdım:


gölcük, aydınoğulları beyliği ve osmanlı döneminde önemli bir yerleşim merkezi olan birgi'ye 20 km, salihli yönünde ise, lidya krallığı'nın merkezi sard'a 30 km, salihli kaplıcalarına ise 20 km uzaklıkta yer alıyor.


bozdağ'ın eteklerinde yer alan gölcük, yaz aylarında serin havasıyla bilhassa yakın etrafında bulunmakta olan izmir, ödemiş, tire, salihli gibi yörelerde yaşayanlar tarafından "yayla" olarak kullanılmaktadır.


kış aylarında ise, kar yağdığı vakit bir başka özelliği olan kış turizmi ön plana çıkıyor. bembeyaz kar örtüsünün altında, donan göl çevresinde gezmek insana keyif veriyor. derhal yakınında bulunmakta olan bozdağ ise, kayakseverler için önemli bir alternatif sunuyor. (kaynak:http://www.bilgiara.com/bilgi/tfzt-izmir-golcuk/)

 Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.
İzmir ilinde Buca sırtlarından başlayarak, Kemalpaşa-Bayındır ilçeleri arasında devam eder, daha sonra Turgutlu, Salihli, Alaşehir ile Ödemiş, Kiraz ve Ödemiş, Kiraz ile Nazilli arasında yer alır.
Birçok önemli zirveye ev sahipliği yapar; Kemalpaşa-Nif Dağı, Armutlu-Mahmut Dağı, Salihli, Bozdağ, Bozdağlar üzerinde yer alır. Bozdağ, 2159 metre ile Ege Bölgesi'nin en yüksek 2. tepesidir.
1.150 metrede, dağın zirvesine en yakın yerleşim olan Bozdağ Beldesi'ne, İzmir'den iki ayrı yol izlenerek ulaşılabilir. Birinci yol, beldenin idari yönden bağlı olduğu Ödemiş İlçesi üzerindendir. Güneyde olduğu için kış aylarında açık olma olasılığı yüksek olan bu yol, tarihi bir yerleşim olan Birgi ile bir set gölü olan Gölcük üzerinden Bozdağ'a ulaşır. Kış koşullarının ağır geçtiği yıllarda buzlanma nedeniyle kapanan Kuzeydeki yol ise Salihli üzerinden Bozdağ'a ulaşır.
Ülkemizin ve Ege Bölgesi'nin dağcılık ve yürüyüş faaliyetlerinde önemli bir merkez olan Bozdağlar, antik çağın iki önemli merkezi Sardes ile Efes arasında yer aldığından; çevresinde Hypaipa (Dadbey, Günlüce), Keltepe, Dioshieron (Pyrgion,Birgi), Yılanlıkale gibi önemli tarihi yerleşimleri ve askeri merkezleri barındırmaktadır.
Köpük helvası ile meşhur olan Bozdağ Beldesi'nde 2006 kış sezonunda açılan 3 kayak pistine sahip modern bir kayak tesisi ile gerek belde merkezinde gerekse Gölcük Gölü çevresindeki diğer oteller, bölgenin konaklama ihtiyacını karşılamaktadır.
Bozdağ zirvesi ve Keltepe gibi yükseltilerin çevresindeki çam, kestane, meşe ormanları içindeki Mermeroluk ve Gölcük piknik alanları ile yürüyüş, tırmanış parkurları doğaseverlerin ihtiyaçlarına cevap vermektedir.Kaynak: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.141707845498.150504.119590150498&type=1




 


4 yorum:

  1. Senin renklerin içimi açıyor her seferin de Fototlara bayıldım..Bu kış Bozdağ en güzel yağış alan yerlerden olmuş:))

    PS:Hadi bir ara Başlık için BOZDAĞ yazıver..:))

    YanıtlaSil
  2. crazywomanrosemary; teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. sevgili zeze,
    ne hoş bir gün olmuş;)
    ben hala gidemedim oralara maalesef. bahara, kısmetse;)

    YanıtlaSil
  4. Sayın blog yöneticisi Vip danışmanlık olarak makalelerinizi çok beğendik. Ekibimiz olarak başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...