16 Temmuz 2012 Pazartesi

Denizanası Isırması(ydı Sanırım)

Malumunuz, bunaltıcı sıcaklar her Temmuz olduğu gibi bunalttıkça bunaltmaya devem etmekte. İzmirli günübirlikçiler olarak (henüz eşim ve ben yıllık iznimize çıkamadık da) Pazarları denizde alıyoruz soluğu. Geçen Pazar methini çok duyduğumuz Urla'nın koylarından "Altınköy" deydik.

Urla Altinköy-sahil
Altınköy
Foto: (panoramio.com )

Gerçekten tertemiz, berrak bir suyu var ve dibi incecik kum. Taş, kaya, kestane, yosun vs. gibi itici maddeler yok. Geçen hafta hiç dalga da yoktu. Bu durgun ve berrak su son derece davetkardı anlayacağınız amma velakin benim gibi tiplere uygun olmayan bir konuda pek anlaşamadık biz:) Su çivi gibiydi, bildiğin buzzzdu. Milim milim suda ilerleyişimiz bir merasimdi resmen...İki kulaç, bi dal tamam oldu da bitti maşallaaa...Koştur koştur kumsala...Sonra sıcaktan tekrar bay gelsin, gene aynı merasimle yarım saatte suya gir, beş dakikada çık derken tadını çıkaramadık bu güzel suyun yazık ki...Ben ılık suda yüzebilen cinstenim. Napalım? 

Bu Pazar ilk tercihimiz "ılık su" olduğundan Çeşme-Ilıca'daydık. (Benim tahminimce) Ramazan ayı öncesi  son Pazar olması sebebiyle çok kalabalıktı plaj.Su alışık olduğumuz gibi dalgalı ve ılıcıktı. Ilık su cinslerine uygundu yani. Ben de "Tamam, bu hafta denizin tadını çıkarırım artık" diye heveslenirken ilk kez yaşadığım kötü bir deneyim tadımızı kaçırdı açıkçası. 

Ilıca
Foto:geolocation.ws

Olay şu: Yüzerken, bacağımın diz üstü bölgesine incecikten  bir iğne battı gibi  hissettim ve aniden kıyıya doğru yüzmeye başladım. Kıyı ile mesafe çok da yakın olmadığından çıkana kadar bu iğne batması dediğim his üst bacağımın tamamına ve göbeğimin yarısına kadar yayıldı. Hafiften karıncalanma ile karışık -acı biber dudağa değince acayip bi yanma hissi verir ya işte onun gibi-  bir yanma hissi artan bir ivmeyle devam etti. Bu arada ben meraktan ölüyorum,çünkü kıyıya ulaşıp bacağıma bakmaya çalıştıkça kıyı inadına benden kaçıyor sanki. Nihayet kıyıya manzara şuydu: Kızarmış ve de kabarmış bir cilt ile yukarıda anlattığım yanma-karıncalanma-kaşınma karışımının toplamı. Bizim yorumumuz/tahminimiz denizanası değmesi/ısırması/sokması olabileceği yönündeydi


Foto: meleklermekani.com

Eve gelince araştırmalarımı yaptım, tüm deliller denizanasını doğruluyor. İşte birini sizlerle de paylaşıyorum:

“Bu deniz canlıları, insanları dokungaçlarla sokabilmektedir. Ölü denizanalarını bile zehirlediği için, bu canlılarla kesinlikle temas edilmemeli. Denizanası sokması ciltte kızarıklık ve kabarık döküntüler, lokal ağrılı şişlikle kendini belli eder. Birkaç dakika içinde ortaya çıkabilecek vücudun alerjik reaksiyonu ise şoka neden olabilir. Şiddetli maruziyetlerde solunum güçlüğü, nabız değişiklikleri ve ağrılı kas spazmları gözlenir. Denizanalarının soktukları bölgede yapışan dokungaçlar kalabilmektedir. Zehrin vücuda yayılmaması için temas bölgesine dokunulmamalı, ovuşturulmamalı ve kesinlikle kaşınmamalıdır. Dokungaçların içlerinin boşalmasına neden olabileceği için taze su ve alkol kullanmayın. Dokungaçları tuzlu su ve amonyakla tamamen temizledikten sonra ağrıyı azaltmak amacıyla sokulan bölge mümkün olduğu kadar sıcak, örneğin 45 derecelik suda 20 dakika kadar bekletilmeli. Her durumda hasta kendi yaptığı müdahalelere güvenmeyip en yakın sağlık merkezine başvurmalı. Birkaç gün boyunca lokal olarak kortikosteroid, antihistaminik veya lokal anestezik bir krem uygulanmasıda yerinde olur.” 


(Nası ama insan iyi panik olur di mi?) Ben evde bulduğum böcek sokmalarında kullanılabilecek bir merhem ile müdahale ettim kendime. Zaten eve geldiğimizde kabarmalar azıcık sönmüş, ağrı/yanma/karıncalanma dediğim tanımlanamayan his tamamen geçmese de hafiflemişti. Sabah da az bir kızarıklık kalmış durumdaydı. Bi uzmana aksettirmeden kapattım olayı ama çok kötü bi deneyimdi. 

Yazımın DİPNOTLARI!!!

  • Sizce tahminimizin doğru olma olasılığı yüzde kaç? 
  • Eğer yanılıyorsam bana dokunan bu tanımlanamayan cisim sizce ne olabilir?
  • (Lütfen gülmeyin bunu soruyor olmama) "Denizanası" bitişik mi yazılır ayrı mı?Araştırmalarım bitişik olduğunu gösterse de, internette arama yaparken ayrı yazıldığı çokça kaynağa rastlayınca düştüm bu şüpheye ve sizlere de danışmak istedim. Şayet, ayrı yazılması gerekiyor ise affola. Bu konuda takıntılı olmasam da ona yakın bir modelim sanırım. (Dikkat etmek gerekiyor diye düşünüyorum. Fakat günlük dilde yazdıklarımı saymıyorum:) O zaman da duyguyu veremiyorum sanki.
Böyle işteee, sevgiler...



9 yorum:

  1. Sirke ve ardından Stilex acı da kızarıklık da anında geçiyor. Aklında bulunsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan, evet sirke iyi geliyormuş araştırmalarımdan onu da öğrenmiştim, paylaşım için sağol :)

      Sil
  2. sevgili zeze,
    geçiş olsun.
    benim de hep korktuğum bir şey.
    umarım bir daha başına gelmez.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili arkadaşlar aynı olayla maalesef karşı karşıyayım ve üç gündür kolum perişan vaziyete mısır tanesi gibi kabardı canım çok yanıyorrrr.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle geçmiş olsun... ancak, eğer hala aynı sıkıntılar devam ediyorsa bir hekime gitmende fayda olacaktır derim. benim ertesi güne çok hafiflemişti diye hatırlıyorum, üç gün uzun bir süre, ihmal etme.

      sevgiler...

      Sil
  4. Aynı şey bende de iki hafta önce Düzce/Akçakoca'da oldu. Önce belimin sağ tarafında iğne batması gibi bir his ardından önce sağ alt kalçaya sonra sol alt kalçaya ardından da belin yukarısına doğru yayılan karıncalanma, yanma ve uyuşma hissi. Ben de denizanası olduğunu düşünüyorum. Ben beni çarptığı zaman bir iki adım ilerleyip arkama doğru baktığımda büyük mavi çöp poşetine benzer bir şeyin yerde olduğunu gördüm ancak çok önemsemedim o sıra neden bilmiyorum. Ertesi gün aynı sizin dediğiniz gibi sadece iğne batması hissinin bulunduğu yerde bir kızarıklık vardı o sebeple hekime vs başvurmadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu şimdi görüyorum. Geçmiş olsun. Umarım hasarsız atlatmışsınızdır. Gıcık bir durum, insan bir süre denize girmek istemiyor.

      sevgiler...

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...