14 Mayıs 2013 Salı

Keyifli Haftasonu - II

Pazar gününü, (anneler gününün de şerefine) Çandarlı'da  geçirmeli, mangal yakmalı dedik. Bahçemiz için aldığımız kayısı ağacımızı da nihayet evin balkonundan kurtarıp toprakla buluşturduk (Yaklaşık iki haftadır -fırsat yaratıp yazlığa gidemediğimizden- balkonda zarar görmesin diye gözünün içine bakıyorduk).

pıtır pıtır karadutlar...


Toplanıp tabağa kondular ;)


Salatada taze naneye bayılırım... Hele de insanın kendi bahçesinden oldu mu daha bi tatlı geliyor :)



Gördüğümüzde bizi çok mutlu eden aşağıdaki görüntüleri de paylaşmadan edemeyeceğim. İki tane yan yana kırlangıç yuvası. Bütün birgün cik cik cik girip girip çıktılar. (Yavrularını besliyorlar diye düşünüyoruz.) Tam yuvadan kafalarını çıkardıkları anı fotoğraflamak için elimizde makine ile öyle çok bekledik ki. Sonunda başardık ama:)


Bu görüntüyü bu kadar yakınen görünce aklıma takıldı ve araştırmak istedim.Merak ettinizse, işte kırlangıçlar hakkında birkaç bilgi:
"Binaların çatı altlarına, saçaklarına ve pencere oyuklarına çamur ve kilden çanak şeklinde sağlam yuvalar yaparlar. Dişi kırlangıç, erkeğinin tükürüğüyle harç ederek gagasıyla getirdiği çamuru toplar, saman ve otlarla sekiz gün içinde sağlam bir yuva yaparlar. Geniş ve yassı gagalarını, yuvalarını yaparken, çamurları sıvamak için mala gibi kullanırlar. Yuvalarının çoğu ancak bir kırlangıcın girebileceği kadardır. Eni yaklaşık 20 cm, derinliği 10 cm kadar olup içi tüy ve kıllarla döşenir. Yuvalarını gruplar halinde mağara, kayalık ve ağaçlara yapan türler de vardır.
Dişi, yazın tarçın renginde benekli 4-5 yumurta yumurtlar. Eşler sırayla kuluçkaya yatarlar. Yavrular anne babaların ağızlarında getirdikleri böceklerle beslenirler. İki hafta içinde gelişip yuvayı terk ederler. Kırlangıçlar, yılda 2-3 defa kuluçkaya yatarlar."
(Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1rlang%C4%B1%C3%A7)

Gerçekten mimari bir performans :) gösteren bu şirin şeyler beni çok etkiledi blogcanlar. Dünden beri araştırıyorum bu konuyu ve çok şirin görüntülere rastladım, bakın:

Resmen poz vermişler ;)

"Çatallı kuyrukları vardır, harika manevra kabiliyetleriyle parmak ısırtırlar. Düz zeminlere kolaylıkla tutunur; bununla yetinmez, düz duvarlarda çamurdan yuvalar inşa ederler. Yuvalarının içini kuş tüyleriyle döşediklerine bakılırsa. rahatlıktan hoşlanırlar. Günler kısalmaya başladığında kapağı sıcak ülkelere atar, kışları Afrika’da geçirirler. Yuvalarını işgal edenlerden değişik bir şekilde intikam alırlar. Hangi kuş türünden bahsettiğimizi anlayabildiniz mi? Evet, kırlangıçlardan bahsediyoruz.

Erkek kırlangıçlar yuva yerini seçer, bölgeyi korur ve dişileri çağırırlar. Kırlangıçların hakimiyet bölgesi, koloni halinde yaşayan türlerde dar, kendi başına yaşayanlarda genişdir. Kırlangıçlar hava durumundan ve avcılardan etkilenmeyecek köşeler bularak çamurdan yuvalar inşa ederler. Dişi kuş, erkeğin tükürüğü ile gagasında getirdiği çamuru harç yapar ve saman ve otlarla birleştirerek yuvayı inşa eder. Gagasını mala gibi kullanır. Belki de “Yuvayı dişi kuş yapar” sözü buradan gelmektedir. Yuvanın içini pamukla ve kuş tüyleriyle döşerler. Döşemede bazen kendi tüylerini de kullanırlar.
Kırlangıçlar tek eşlidir. Kırlangıç türlerinin çoğu, günler kısalmaya başladığında Afrika’ya göçer. Göçmeyen kırlangıç türleri yıl boyunca yavruladıkları bölgeye yakın yaşarlarsa da, yavrulama döneminde bölgeyi korumak için daha çok gayret sarfederler. İlk defa yavrulayacak kırlangıçlar genelde doğdukları ve büyüdükleri yerin yakınlarına yavrularlar. Çoğu tür açık arazilerde veya su yakınlarında avlanır.




Kırlangıçlar değişik anlamlara gelen sesler çıkarabilirler. Heyecanlandıklarında, türün diğer fertleriyle anlaşmak için ve bölgeye giren avcıları haber vermek için farklı farklı öterler. Yavrular ebeveynlerinden yiyecek istemek için yalvarma ötüşlerini kullanırlar. Sıkça kullandıkları ötüş tipi basit-bazen müzikal bir cıvıltıdır.

Kırlangıcın İntikamı

Kırlangıçların kışın Afrika’ya göçtüğünü yukarıda söylemiştik. Onlar yuvalarından ayrılarak göç ettiklerinde, boşalan bazı yuvalara serçeler yerleşir. Kırlangıçlar geri dönene kadar her şey yolundadır: Serçeler “kuş tüyü” yuvalarında mutludurlar.
Kırlangıçlar geri döndüklerinde yuvalarında bu davetsiz misafirlerin bulunduğunu görürülerse, enteresan bir şey yaparlar: Çamur alır, harç karar; yuvanın ağzını kapatırlar. Serçe içeride kalır, kırlangıçlar da kendilerine yeni bir yuva yeri aramak üzere eski yuvalarından ayrılırlar.
Şaşırtıcı değil mi?" (kaynak:http://opereysin.com/yaz-bi-yere/1045-kirlangiclar/)

8 yorum:

  1. Çok şekerler canım dediğin gibi resmen poz vermişler :) Söylendiğine göre ilk sıva yapmayı bulan kişi kırlangıçlardan esinlenerek sağlam sıva yapmayı bulmuş..
    Dutlar nefis gözüküyorlar , nanenin kokusu sanki burnuma geldi :) Afiyetle yemişsinizdir inşallah , her hafta sonunuz bundan güzel geçsin inşallah canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. söylenti doğrudur eminim, gerçekten mimari bir ustalıkla işlemişler yuvalarını.

      güzel dileğin için çok teşekkür ederim ;)

      Sil
  2. Çandarlıya günü birlik bir gezi yapmış, hayran kalmıştık.dutlar da harika kırlangıçlar da:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çandarlı şirindir sahiden, tek kusuru denizi buzzzz! gibi :(

      benim gibi soğuk suya giremeyenler acı çekiyor yüzerken ;)

      sevgiler...

      Sil
  3. sevgili zeze,
    bu yazın bana doğanın ne güzel bir şey olduğunu ve insanoğlunu nasıl mutlu ettiğini hatırlattı bana yeniden!
    doğa ile iç içe bir yaşam diliyorum kendime ve isteyen herkese;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. giderek betonlaştırdıkça her yeri insanoğlu, nasıl olcak o dediğin :(

      Sil
  4. bayildim bu kuslara...paylasiminiza
    sevgiler bahcemden

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...