Hafta sonu "Çiçek Festivali"nden (Karşıyaka Çiçek Festivali bu sene 11-14 Mayıs 2012 tarihleri arasında her zaman olduğu gibi Bostanlı pazaryeri alanında düzenlenecek.) (http://www.farkindayimdegistim.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=257:cicek-festivali&Itemid=14)
aldığımız -görüntüsüyle pek bi havalı olan- yeni çiçeğimizin bakım koşullarını (birkaç gün gecikmeli olarak) çiçekseverler ile paylaşıyorum:
aldığımız -görüntüsüyle pek bi havalı olan- yeni çiçeğimizin bakım koşullarını (birkaç gün gecikmeli olarak) çiçekseverler ile paylaşıyorum:
Foto:http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/1545.htm |
Çok yıllık bir süs bitkisidir. Açık havada, genellikle saksılarda yetiştirilir. Kışın yaprakları dökülür. İçeri almamalısınız. Hava şartları ne kadar kötü olursa olsun dışarıda tutmalısınız. Sadece ısı sıfırın altına düştüğünde geçici olarak içeri alın ama asla sıcak bir yerde tutmayın. İlk baharda güzelce budamasını yapın, köklerini fazlalıklardan temizleyin, yadırgamayacağı yeni bir toprak bulunan uygun büyüklükteki bir saksıya dikin.
Öncelikle, bu bitkinin bir dış mekan bitkisi olduğunu bilmelisiniz. Aşırı sıcak yerleri hiç sevmez. Açık havada kızgın güneş altında yaşayabilir, çiçek açabilir ama eğer balkonda yetiştiriyorsanız çok sıcak zamanlarda rüzgara açık bir yerde bulundurun. Sık sık yapraklarını ıslatın. Aksi takdirde ölür. Evde yaşamaz. İlle evde olsun istiyorsanız bu mümkün değildir. Zaman zaman en fazla bir günlüğüne ev içinde misafir edebilirsiniz. Yarı gölgeli ve serin açık hava mekanları en sağlıklı gelişeceği yerlerdir.
Küpe çiçeği havalar soğumaya başlayınca içeri alınır. Camekanlı bir balkon, bitkinin kışı sağlıkla geçirmesine yetecektir. Kış sonuna doğru küpe çiçeği derince budanır ve saksı değiştirilir. Çelikleri ayrı saksılara dikilerek yeni bitkiler elde edilebilir.
ÖZELLİKLERİ:
ISI: Küpe çiçeği kış aylarında 12-15 derecede tutulmalıdır.
IŞIK: Küpe çiçekleri güneşten uzak aydınlık bir yer ister.
SULAMA: İlkbahardan sonbahara kadar toprağı daima nemli olmalıdır. Kışın çok az sulayın.
NEM: Yazın yapraklarına ara sıra su püskürtün.
Küpe Çiçeği Yetiştirilmesi
Her türlü toprakta yetişebilir. Ama gübre katsanız bile yıllarca saksılarda kullanılan aynı toprak iyi değildir. Musluk suyuyla sulana sulana içinde zararlı maddeler artar. Açık hava süs bitkileri genelde toprak seçmez. Gıdalarında güneş en önemli unsurdur. Küpe çiçeği gibi bazı bitkiler her ne kadar az güneş istese de tamamen güneşsiz kalınca gıdasız da kalırlar. Yanına bir sopa dikerek dallarını bağlamalısınız. Yoksa dallar çiçekleri taşıyamayacağından aşağı doğru eğilirler. Bu özelliğinden dolayı saksıyı yüksekçe bir yere koyarak dalları aşağı sarkık gelişecek şekilde yetiştirenler de vardır.
Foto:cicek‑resimleri‑kupecicegi2.jpgresimland.com
|
En gözde olanları asma sepetlerden aşağı sarkan türleridir ama saksı ve çiçek yataklarında dik yetişen türleri de vardır. (ki ben asacak yerim olmadığından dik yetişen türünü seçtim, bu türe daha çok bayıldım ama ne yalan söyliyim:)
Bu durumda, benim çiçeği alırken "salonda yetiştirme" hayalim araştırmalarım sonucu suya düşmüş bulunuyor. Yalnız "hem açık alan sağlamak hem de güneşten korumak" noktasında çuvallayabilirim endişesine kapılmadım değil. Malum İzmir'in hava koşullarında şu tarihten sonra güneşten korumak oldukça zor olacak. Çözüm olarak geceleri balkon, sabah uyanır uyanmaz salon şeklinde bir yol buldum (bu mevsim için). Umarım sonu hüsran olmaz.
Bakım Özellikleri İçin Kaynaklarım: http://www.canimablama.com/showthread.php?tid=10557, http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/1545.htm
14 mayıs ta ayrıldım İzmir den..:))Konuğu olduğum evsahibem Bostanlı yerine Seyitepe ye götürdü beni..:))
YanıtlaSilama eminim festival çok renkli olmuştur..:))
crazywomanrosemary; Seyirtepe'yi de görmen iyi olmuş ama...
YanıtlaSilÇok güzelmiş...
YanıtlaSilHemşehrim, küpe çiçeğini dediğin gibi yetiştirebilirsen bana da haber ver, zira çok seviyorum ben de.
YanıtlaSilyaklaşık 15 gündür idare ediyoruz bakalım, açmış olan çiçeklerini döktü ama tomruklar hala üzerinde, onlar da açacak diye umutlanıyorum bakalım hüsrana uğramam umarın, mücadeleye devam...
SilTeşekkürler bilgi için..başka bir sörften buralara gelmiştim ki karşıma yeni aldığım küpe çiçeğimin bakımı çıktı..Nediyeyim..keşke başka birşey isteseydim:))
YanıtlaSilevcilik; hoş bi tesadüf olmuş o zaman...
YanıtlaSilbu arada N.Narda, yeri gelmişken söylim; açmasını umduğum tomurcuklar açtı. Fakat ben uygulamamı "hep balkonda bırakmak" şeklinde değiştirdim. Baktım gün içinde yarım gün bile güneş kalmıyor çiçeği koyduğum yerde, (bana da bi içeri bi dışarı zor geldi açıkçası:) biraz, sabahları içeri almayı unuttuğumdan da kaynaklandı bu durum ama sonuç fena değil...