28 Mayıs 2012 Pazartesi

Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları - Su


Foto: http://zeynono--elif.blogspot.com/2012/05/buket-uzuner-ve-su.html  


Gazeteci Defne Kaman bir yaz akşamı bindiği vapurda arkasında hiçbir iz bırakmadan kaybolur. Onu aramakla görevli Komiser Ali Ümit ile arkadaşı Sahaf Semahat kendilerini aniden tuhaf olaylar ve esrarengiz semboller arasında bulurlar. Bu arada kendi yaşamlarındaki mevcut sorunlar arka planda işlenirken mutlu sona doğru alınan yolda heyecanla ilerlenir.

Buket Uzuner, uzun zamandır okumadığım bir yazardı. Kendisinin ilk okuduğum İki Yeşil Susamuru ve ardından Kumral Ada Mavi Tuna adlı romanları benim En Sevilenler listemin başındaydılar uzun süreler boyu...Bu kitabını da yazarın alışkın olduğum dili, özlediğim cümle kuruşları ile keyifle okuduğumu söylemek isterim. Ancak o ilkler kadar büyülenmediğimi de gizlemeyeceğim.

Buket Uzuner, Kamanlık (Şamanizm) geleneğinin dört unsuru olan Su, Toprak, Hava, Ateş'ten ilham alarak yazmış bu romanını. "Su", Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları dörtlemesinin ilk kitabı imiş bu arada. 

Yazar, Yusuf Has Hacib'in (Mutluluk Bilgisi) "Kutadgu Bilig" adlı eserinden alıntılarla romanını süslemiş  adeta. Edebiyat derslerinde adını ve eserini duyup sonrasında unuttuğumuz bu güzel kitabı da tanıma şansı yakalamış oluyor okur bu sayede. Bu anlamda yazara kocaman bir teşekkür borçluyuz diyebilirim.

Keyifli Okumalar...

3 yorum:

  1. sevgili zeze,
    ben de çok severek okurdum bir dönem. ama belki de 10 yıl oldu buket uzuner okumayalı..
    "okusam mı acaba bu kitabı?" diye düşündüm şimdi. ne dersin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bence kesinlikle okumalısınız, bir solukta bitirdim bu kitabı.Sevgiler:)

      Sil
  2. Buket Uzuner kitaplarına hiç elim varmıyor doğrusu,itiraf edeyim. Ama şöyle bir alıp göz gezdirmedim de hiç. Bakmak lazım:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...