2 Şubat 2013 Cumartesi

Gardenya ile Lale


Dün iki saksı çiçek daha katıldı evdekilerin arasına. Araştırmalarım gösteriyor ki; bu defa işim biraz daha zor. Buyrun beraber bakalım:
"Güzel kokulu gardenyalar genellikle ilkbahar ve sonbaharda olur. Ev ortamında zamansız ekilen gardenya sağlıklı büyümez ve çabuk bozulur. Seralarda ise kış boyunca da çiçeklenebilmektedir.
Gardenya bakımı zor bir bitkidir. Eve alıp geldiğiniz gardenyanın birkaç gün içinde tomurcukların açmadan döküldüğünüğ görebilirsiniz. Bunun nedeni havasız ortam ve eksik nemdir.
Gardenya bol güneş ister, Evde ışığa bakan özellikle sabah güneşinin alacağı doğu yönünde bir yere terleştirilmelidir. Bulunduğu ortam çok nemli olmalıdır. Bunun içinde; toprağına ve sulamasına dikkat etmek gerekir.
Gardenya toprağı: Toprağı asitli olmalı, suyu iyi süzdürür olmalı. Aynı zamanda çabuk kuruyucu özelliği olmalı. Şu ölçülere göre karışım her açıdan gardenyalara uygundur:
4 ölçü kestane toprağı + 3 ölçü saf torf + 2 ölçü ponza taşı
Yukardaki karışıma bir alternatif: İyi bahçe toprağı + kırmızı killi toprak + Ponza taşı.. Bunda her üçünün oranları eşit olmalı. Torbalarda hazır karışım olarak satılan özel açelya toprağı da uygundur, yalnız gardenya çabuk kuruyan ve havadar olan toprağı daha çok sever. Onun için o toprağa da beşte bir kadar ponza taşı ekleseniz çok iyi olur.

Sulama dengelerine çok dikkat edilmeli: Toprağı yarıya yakın nem kaybettiği zaman ılık su ile sulayın. Gelişmesinin durduğu zamanlarda daha da seyrek sulayın. Çiçeklenme tomurcuklanma dönemlerinde toprağı nemini değil ıslaklığını yitirince sulayın (yani bu dönemde toprak daha nemli kalmalı). Fazla ıslak toprakta uzun zaman bulunması veya kuru toprakta uzun zaman bulunması yüzünden çiçek tomurcukları açmadan bozulur. Ayrıca, suladıktan sonra alttan çıkan suyun tabakta beklemesi toprağın o suyu emmesine sebep olur. Buna izin vermeyin, altta biriken suyun saksıyla temas halinde olmamasını sağlayın. Mesela alt tabağı içine üç tane iri çakıl taşı koyup saksıyı bu taşların üstüne koyabilirsiniz.
Tropikal bir bitki olduğu için nemli ortam sağlamak ve yapraklarına su püskürtmek gerekir. Yapraklarına su püskürtme işinde dikkatli olmalısınız, sisleme gibi çok ince püskürtme yapan bir fısfıs kullanın ve yapraklarında su damlacıklarının birikmeyeceği şekilde az ama gün içinde birkaç defa su püskürtün. Su püskürtmesini 20 dereden az sıcakta en fazla günde bir defa, daha fazla sıcaklıklarda duruma göre günde birkaç defa yapmalısınız. Bu su kireçsiz ve biraz ılık olmalı."
(kaynak: http://www.cicekstra.com/gardenya-dogru-bakim-ister.html)
Lalenin bir hikayesi de var ;)
"Lale (Tulipa) zambakgiller (Liliaceae) familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı.
Anavatanı PamirHindukuş ve Tanrı dağlarıdır[1]. Türkler göçleri esnasında bu bitkinin soğanlarını Anadolu'ya getirmiştir. 1500'lü yıllarda Avrupa'ya Anadolu'dan giden lale özellikle Hollanda'da çok yaygındır. Soğanlarının üzerinde zarımsı bir örtü bulunur. Etli ve yeşil 2-8 yaprağı vardır. Çiçekler, saplar ucunda çoğunlukla bir, bazen ikidir. Çiçek parçaları altılıdır. Kırmızısarı ve ara tonlarda renklere sahiptir.
16'ncı yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafindan Hollanda Kralı'na gönderilen laleler, ilk başta Hollandalılar'ı ve kısa zaman içerisinde tüm Avrupalılar'ı hayranlık içinde bırakmışlardır. Böylece günümüze kadar dünya'nın en fazla lale üreten ülkesi Hollandaolmuştur.

Lale özellikle doğu kültür ve mitolojilerinde özel bir yere sahiptir. Edebi eserlerde sıkça kullanılmasının yanı sıra mitolojilerde de lalenin ortaya çıkışına dair farklı ve çok çeşitli hikâyeler bulunmaktadır. Bunların en ünlüsü ve özellikle doğu edebiyatında en sık kullanılanı Pers mitolojisindeki lalenin kökeni söylencesidir. Bu söylenceye göre yaprağın üstündeki bir çiğ tanesine yıldırım düşmüş, böylece çiğ tanesi ve yaprak alev almıştır. Daha sonra donarlar ve lale meydana gelir. Bu hikâyeden yola çıkarak, lale çiçeğinin ortasındaki koyuluğun bu yanma işleminin sonucu olduğuna inanılırdı."
(kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Lale)

Biraz detaylı olan bakım koşulları için ise aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz:
http://www.bitkivecicek.com/lale-bakimi-ve-yetistirilmesi


2 yorum:

  1. yani evde lale mi yetiştirceksin.
    yani balkonda mı.
    ne hoş olur sahiden de.
    peek severim bu ikisini de ama kendim yetiştiremem yani bakamam.
    :)

    YanıtlaSil
  2. bakım koşulları eve uygun olmadığından laleyi balkona aldık. umarım yaşar...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...