14 Mayıs 2014 Çarşamba

Bu İşin Fıtratı Bu mu Gerçekten?


Maalesef... En fazla işçi kaybının yaşandığı faciaya doğru gidiyoruz...

Gün boyu ülkemde olup biten bu acı facia ile ilgili gelişmeleri takip etmeye çalışırken, her geçen saat artan ölümleri duymak iyice bozuyor moralleri. Gerçi sözünü ettiğimiz kayıpların insan olduğunu göz önüne aldığımızda (malum bu ülkede giderek değerini yitiren bir olgu "insana verilen değer") "bir" de yeterince büyük bir sayıdır aslında. Sayılar arttıkça dikkat çekiciliği artıyor ama işte. 

Gün içinde gözüme çarpan ayrıntılardan birini paylaşmak istiyorum:

"CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel tarafından, Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarına ilişkin önergesi reddedilmişti."

Şüphesiz böyle bir soru önergesi, söz konusu bölgede yaşanan önceki kayıpların harekete geçirdiği bir refleksle sunulmuştur. Yani belli ki, bölgede eksik birtakım şeyler söz konusudur. Bu önerge bir önlem olabilir miydi diye sormak bu noktadan sonra çok bişey kazandırmayacak kimseye ama hükümetin her yaptığını sorgusuzca kabullenen sevgili vatandaşalar için küçük bir soru işareti bile oluşsa belleklerde, bu da bişeydir.

Ve sayın başbakan bu işin fıtratının böyle olduğunu vurgularken kendini haklı çıkarma psikolojisi ile diğer ülkelerden verdiği benzer facialarla güya tezini destekliyor. Ancak dikkat ediniz bu örneklerin biri 1800'lü yılların sonları diğerleri ise 1900 lü yılların ilk onları. Bu paylaşımı yaparken şunu atlamış olmalı ki saydığı ülkelerde (Almanya, İngiltere, İtalya) son 20, 30 hatta 50 yıldır böylesine feci patlamalar olmadığı gibi maden işçilerinin ölümleri ile de karşılaşılmıyor. E o da haklı, vicdanını susturması gerekiyor bi şekilde. 

Şimdi ne yazılsa eksik aslında. Çok bile uzattım esasen. Amacım bu kadar yazmak değildi ancak halkı salak yerine koymaya çalışmaları artık katlanılmaz boyutlarda hakikaten. O konuşmaları duyunca yazmadan edemedim o sinirle.

Tek söylenebilecek; ölenlere rahmet, geride kalanlara Allah'tan sabırlar dilemek. Bir de ölü sayısının artık durması. Hala devam eden kurtarma çalışmalarında can kaybına rastlanmaması.




2 yorum:

  1. sevgili zeze,
    bu ve benzeri cinayetlerin sorumluları nasıl yaşıyor nasıl uyuyor nasıl gülüyorlar... hiç aklım almıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mışıl mışıl uyuyorlar belli ki/yazık ki :(

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...